søndag 17. april 2011

Det som skjer på skuta mellom menn

Inga kvinner ombord på skuta. Det har vore regelen i alle år. Det er ulukke å ha kvinner ombord på lange havreiser og plyndringstokt. Det seier seg sjølv. Nei, det er ingen magisk Groo-effekt der skuta berre synk når ei kvinne kjem ombord, heller ikkje er det ein universell regel at kvinner er så inkompetent innan skipsfart at dei kan senke kva som helst kva tid som helst (sjølv om dette i dei fleste tilfeller er sant). Nei, årsaka er nok langt meir prosaisk enn dette.

Det har seg gjerne slik at vi menn, vi har... behov. Sterke behov. La oss kalle dei intimitetsbehov. Behov for litt øm kjærleik, gjerne av det feminine slaget. Og vi vert rimeleg frustrerte når dette uteblir. Berre ein ting er verre faktisk, at tilgangen på dette feminine godet er særs avgrensa. Ei kvinne ombord på ei skute for å vere litt god med mannskapet virker kanskje på overflata som ein god idè, men i realiteten fører det med seg ein del alvorlege problem. For det første; sjalusi. Kimen til ein del knivdrap. Og det er farleg nok å vere ute på tokt, utan at ein skal risikere ein kniv i ryggen for å ha sett litt lenge på skipsskjøga på feil dag. Og dete r det andre store problemet, vandrande blikk og konsentrasjonsvanskar. Ei skute full av kåte distraherte menn, meir opptatt av å stirre og tafse på eit eller anna fruentimmer er ikkje ei effektiv skute. Ei slik skute vil gå på grunn.

Derav inga kvinner ombord på skuta. No er det dei av dykk som vil protestere, og seie at vi menn ikkje vert mindre kåte berre fordi vi fjerner kvinna frå likninga. Vi vil framleis verte like frustrerte, om ikkje meir. Ja, det er klart. Det er her dekksgutane kjem inn.

Unge guterampar (guterumper?) som tilbringer dagane på alle fire medan dei skrubber dekk kjem veldig godt med når mannskapet skal lette på trykket. Ja, no skal ein vere varsam med å anklage barske sjøulkar for eventuelle homoseksuelle avvik, men det er jo ein grunn til at dei har fått rykte som dei har, og den grunnen er den flittige bruken av dekksgutar. Livet på ei skute var tøft for ein ung mann, og gjerne oppsummert med Rum, Sodomy and the Lash - rom, rumpepuling og ris - men han kan trøyste seg med at om nokre år, er det han som rir ferskingen inn i skumringshorisonten. Dette må sjølvsagt ikkje vere til for stor glede for nokon av partane, dette er eit pliktmessig og naudsynt gjeremål, og ikkje rein forlysting. I dei tilfella der båe dekksgut og sjøulk byrjar å sette litt for mykje pris på den institusjonaliserte valdtekta, kan det løne seg å vere diskrè.

Ein ting er at du rotar rundt med ein annan fyr på skuta, noko heilt anna er trass alt å synge høglytt om det. Denslags truer mannskapets kollektive maskulinitet og moral. Det kan snøgt ende med planken.


Det er likevel å foretrekke framfor ei kvinne på skuta. Hugs det.

2 kommentarer:

  1. Er det rart eg likar ninjaer betre, seier no berre eg…

    SvarSlett
  2. Valdtekt eller ikkje, ninjasex kjenner du lite til, og er over før du får trukket eit sukk - så kva er poenget med det, liksom?!

    SvarSlett