laurdag 23. april 2011

Påskehelsing frå moskeen

Det er påskeferie, og det tyder liten utadretta aktivitet frå moskeen si side. Her er vi opptatt med intens introspeksjon og meditative øvingar - det vil seie mat, drikke og bokskriving. Men vi tenkjer sjølvsagt på dykk, kjære lesarar. Vi gløymer dykk ikkje, men vi reknar med at de er godt opptatt med å nyte påska i all si prakt, lik resten av oss. I Noreg er påska kjend som ei kristen høgtid, dominert av skiturar, hytteopphold og blodige krimgåter, samt ein hare som legg fargerike egg. Og noko om Jesus og døden og slikt.

Det er klart det kan vere forvirrande å forstå korleis denne høgtida heng saman, med så mange ulike element. Ein må nesten bruke fantasien for å forstå korleis drapet på Jesus vert oppklart av påskeharen, som så verpar ut den reinkarnerte Jesus ein stad på påskefjellet. Solkrem. Solkrem var òg involvert.

Det heile foregjekk under Pesach, den originale påska (som ikkje må forvekslast med Ostara, det er ei heilt anna soge vi tar eit anna år), som jødane feirar. Jesus, som var jøde, var sjølvsagt frykteleg glad i å feire påske. Dette var då jødane feira at dei stakk av frå Faraoen og Egypt, som ei mørbanka kone på flukt frå sin mishandlande mann til krisesenteret, under leiing av den o mest skjeggete Moses. De kjenner historia? De byrjar som ein god idè, endte med 40 år med ørkentur? Og inkluderte gullkalver, tavlar og deling av vatn? Fabelaktig greie det der, og ikkje så rart at jødane ville feire det. Egyptarane på si side, hadde ei litt anna vinkling på soga, som registrert i desse animerte hieroglyphane;
Og her såg du òg påskelammet si viktige rolle i det heile. Alle veit jo at påskelammet, som i kristen mytologi representerar Jesus, er ein sentral del av kostholdet i denne mest viktige av alle kristne høgtider. Kombinert med nattverden kan det forøvrig virke som om kristne ritual og høgtider er litt vel i overkant mykje basert på kannibalisme, og det å tygge saftige biter av frelsaren deira.

Men det får vi snakke om ein annan gong. God påske!

4 kommentarer:

 1. Nå er det ikke alle som får kannibalassosiasjoner av lam, Oh Mullah!

  SvarSlett
 2. Er ikkje eg som har ein frelsar som vert symbolisert med dette nammedyret.

  SvarSlett
 3. Nei, men det var nå du som kom trekkende med denne kannibalismegreia. Du må da kunne klare kristendomsdissing på litt høyere nivå?

  SvarSlett
 4. Kristendomsdissing? Ville ikkje falle meg inn! Kristendommen er beskytta av islam, og får allslags respekt her i denne moskeen.

  SvarSlett