torsdag 26. mai 2011

Kina; eit føregangsland

Ein kan seie eg gjev etter for press... eller kanskje eg berre viser omsyn til kva mine lesarar. Det har iallefall vore ein del som har meint eg burde skrive ned eit par ord om dette, og her kjem det. Kina. Kina. Kina. Eit komplisert lite land der i den fjerne austen. Kina er eit kommunstisk diktatur tufta på læra til Confucious og Mao Tse-Tung, og det er eit av dei mest framgangsrike kapitalistiske landa i verda. La oss vere ærlege, Kina har kjøpt opp USA for lenge sidan, akkurat no leikar dei berre med dimlingane i Washington, lik ein katt leikar med ein mus den har fanga. Kina er òg det landet i verda som lev med trugselen om Pandamonium nærast på kroppen, samstundes som det er landet som gjev mest etter for pandabjørnane sine horrible krav om menneskeofringar og metropolar bygd til deira ære. Kina er òg landet der dvergar har fått si eiga lille landsbygd. Og no meldar verdsveven at òg miss Kitty White, AKA Hello Kitty skal få sin eigen heimstad i Kina òg. Ja, det skal byggjast ein temapark dedikert til denne vidunderlege gudinna.
Dette vert ein vidunderleg stad der all form for meining vert lutra frå ditt sinn og kropp i det du kjem inn i avsperra område, litt som når du møter opp på ein postmodernistisk litteraturfestival. Eller Kina. For her herskar det harmoni og orden, her er det inga konflikt eller uro. For der ingenting er, der ingenting har meining, så kan heller ingenting bryte. Det er total harmoni, fordi det er fullstendig tyst. Dissonans ville vere om noko lagte ein lyd, og det vil det ikkje gjere. Slik skal vi dyrke vår Gudinne i Kina. Og slik skal vi gjere postmodernisten Baudrillard til sanninga - tivoliet vert den verkelege verda, uforfalska, medan utanfor porten møter sirkuset oss, falsk og glorete.

Heile moskeen gleder seg, og forventar å verte invitert til opninga i 2014.

Dei som i den siste tida har valt å opplyse meg om dette, likar gjerne å tru at det er noko unikt ved det heile. Det er det jo ikkje, då Hello Kitty allereie har fått sitt eige lille Disneyland i Japan. Sanrio Puroland er driven av Sanrio - så klart! - som eig rettane til gudinna, og ho er difor ein framståande attraksjon i dette harmoniens rike i det elles så travle Japan. Ikkje at japanerane vil la seg sjølv verte overgått av kinesarane... dei planlegg å byggje sitt eiga enorme Hello Kitty-land òg.

Det er gode tider for dei som dyrker tomheten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar