søndag 28. juli 2013

Kvinnelege førebilete, du kan ha dei

Ein gong for mange år sidan var eg i ein krangel med homse frå Arbeidarpartiet. Han meinte det burde vore oppretta eit eiga underforum på det forumet vi krangla på, eit underforum kun for homofile og lesbiske. Kvifor det? undra eg meg. Fordi homser og lesber treng positive førebilete meir enn andre. Åja, svarte eg, det er der Homsepatruljen kjem inn?

Han vart sur. Kalla meg ein metrofil og blabla.

Men ein ting skal han ha rett i, dei treng førebilete. Og akkurat det miljøet har verkeleg vore uheldig med utvalet der, men det er ei anna soge. Ei anna gruppe som stort sett får mehe og knehøner som førebilete er kvinner. Kvinner, og unge jenter, vert bedt om å sjå opp til underdanige jåledukker med like mykje substans som ein MacDonaldsburger... litt same type substans faktisk. Og er dei sterke kvinner med bein i nasa, så er dei det fordi dei har kledd av seg, og vist fram pupper og det som fuktigare er i ein musikkvideo eller på framsida av eit eller anna "moteblad".

Kvinners førebilete har ein funksjon, og det er å bryte ned kvinnas sjølvtillit. Gjere henne misnøgd med sin eigen u-retusjerte kropp, og få henne til å undertrykke alle sine talent og intellektuelle evner. Slikt vil jo ikkje samfunnet ha av dei. Bodskapen er klar.

Det er nesten som om mullaen vert feminist, og gjev stemmerett til haremet sitt. Nesten. Berre nesten.

Men det finnes unntak, det finnes gode unntak, som desse jentene som er heltane nerdejenter kan forsyne seg av:
Og det er jo berre eit knippe av dei kvinnelege førebileta jenter som ser på science ficion og fantasy-TV-seriar har å velge mellom. Og einaste grunnen til at Xena manglar herifrå er sjølvsagt fordi at ho er så schwær at ho dekker heile bloggen om eg skulle ta henne med.

Om du ikkje vil sjå på TV, så kan du finne deg ein annan hobby og samstundes gjere mullaen til ein lukkeleg mann. Du kan byrje i spritbransja slik som desse fantastiske kvinnene. Fire utvalte kvinner som lagar fantastiske variantar av rom og anna kos som mullaen vil ha. Følg deira døme, bli noko, skap noko, og gje meg i dag min daglege sufijuice.

Og skal du absolutt synge, slik som desse popdivaene gjer, så syng, syng med den stemma du har, syng med den kroppen du har. La talentet ditt bere deg fram, la din sjarm og karisma vere det som gjev deg merksemd ikkje berre det at du er like fabulous som Divine.

Eit betre kvinneleg førebilete enn Divine har aldri blitt fødd! Her snakkar vi kvinne med ballar og tæl!

Jenter bli som henne.

5 kommentarer:

 1. Vakkert <3 Men jeg ser ikke russeren der altså.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ivanova var opptatt då det var photoshoot. Vi spurde om ho ville vere med, men alt vi høyrde i andre enda var BOOM SHABALABA BOOM SHABALABA! HEY THERE! HEY THERE!

   Slett
 2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 3. Prinsesse Leia er den mest bortkastede kvinnelige skikkelsen jeg kjenner til. Hun har et enormt potensiale, men istedenfor å bli utviklet, blir hun gradvis redusert til prinsessen som forelsker seg i kjeltringen. Hun spiller en viss rolle som en av opprørets ledere, men jeg mener den burde vært mye større, særlig i forhold til den sutrete bondegutten Luke som ble en helt bare fordi han snublet og falt med ræva først i skjebnen sin. Og Leias forhold til faren er ikke problematisert i det hele tatt, her får Luke hele oppmerksomheten. Fordi han er gutt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Er det ikkje greit med ei heltinne utan daddy issues då?

   Slett