måndag 5. mars 2012

Vi temmer kvinnedagen

Det har vore mykje uro rundt kvinnedagen i år. Som alltid tenkjer kvinner i alle storleikar å samle seg rundtomkring i norske tettstadar under ymse parolar og marsjere litt. Dette er jo så klart eit tiltak vi i moskeen støttar opp om, då kvinner har godt av å komme seg ut og mosjonere litt i ordna former. Diverre har det vore krangel om parolen som Kvinnegruppa Ottar endeleg klarte å snike inn etter mange års forsøk - eit krav om å leggje ned PROsenteret. Dette førte til at dei andre panikkslagne kvinnene gjekk til motåtak, og fekk fjerne parola. Noko som hissa pikene i Ottar enno meir opp enn vanleg, og dei har trukke seg frå 8. mars komiteen rundtomkring i landet. Aldri før har det støya så mykje i dette særeigne hønseburet, og den kakofoniske kaklinga har gått oss andre på nervene.

Makan til hysteri.

Vi er tvungen til å ta kontroll over situasjonen, og roe desse kvinnene ned litt. Vi har metodane, vi har teknologien, og vi har arenaen. I høve Kvinnedagen i år vil eg, i samarbeid med Kjettersk Kjeller, difor gjere mitt beste for stabiliseringa av desse hysteriske kvinne. Velkomen til mitt foredrag: "Å temme den hysteriske kvinnen: Vibratorens kulturhistorie". Førstkomande torsdag på Den Gode Cafè i Oslo. Eg tillet meg å sitere frå nettoppslaget:
Det er på tide med årets første Kjetterske Kjeller, som denne gang faller på 8. mars. Den observante leser vil få med seg at dette er selveste kvinnedagen, og hva er da bedre enn å tilegne en aften til kvinnens beste venn? Nei, vi snakker ikke om hunden, ei heller mannen (eller andre kvinner, om man svinger den veien), men om vibratoren.

Ved siden av barnefødsler har hysteri vært kvinners største medisinske utfordring i over to tusen år. Hysteri skyldes som kjent at livmoren vandrer rundt i kroppen, og fra antikken har kuren vært å massere kvinnens underliv. Dette er slitsomt arbeid, men med industrialismens gjennombrudd fikk legene mekaniske hjelpemidler til rådighet. Aldri før hadde så mange hysteriske kvinner stått i kø på legekontorene verda over. Vibratoren var en suksess!

Kristian A. Bjørkelo er folklorist og til daglig ansatt ved Universitetet i Bergen, når han da ikke tar opp for mye plass i media. Men på fritiden er han frilansmulla (blant annet berømt for sin fatwa der han slår fast at bacon er en frukt, og dermed halal) og skribent med sans for det aparte. Han er kjent som en glimrende foredragsholder, og denne kvelden vil han fortelle historier om dampdrevne vibratorer, matvarer som demper sexlysten og hvilke snodige ideer menn gjennom tidene har hatt om kvinner og kroppene deres.

Foredraget vil være sømmelig illustrert, men vi advarer om at dårlig pantomine kan forekomme.

Dette vert med andre ord ei hyllest av menn sitt iherdige arbeid for å frigjere kvinna frå fiksering på kjøkken og husarbeid. Ein Facebook-event for den gledelege hendinga finn de her. Det kan vere lurt å komme tidleg.

Etter foredraget vil eg halde workshops for interesserte.1 kommentar:

  1. Om det ikkje var for at madammen (hysterisk eller ei) skal ut denne kvelden, hadde eg verkeleg vurdert å slå følge over fjellet for å få med meg dette foredraget. Absalong-versjonen ga meg lyst på meir.

    SvarSlett